De collectie

Collectie

Arboretum Oudenbosch richt zich sinds midden jaren ’90 van de vorige eeuw in hoofdzaak op Aesculus (paardenkastanje) waarvan hier ruim 60 soorten zijn te vinden. Daarnaast zijn er twee kleinere collecties van de Viburnum (sneeuwbal) en de Calycanthaceae (specerijstruikfamilie). 

Bij het ontwerpen van de tuin heeft landschapsarchitect Anton van Rooijen zich laten inspireren door de lokale boomkwekers en de geografisch herkomst van planten gekozen als uitgangspunt voor de aanplant. In de tuin zie je dat terug in de lanen en laanbomen en in de werelddelen waarnaar delen van de tuin zijn vernoemd. 

De plattegrond visualiseert dat principe 

plattegrond

 

Jaarthema

Elk jaar is er een bijzonder thema. Dit jaar is dat ‘beter met planten’ waaraan een bijzondere tentoonstelling is gewijd. U maakt kennis met de verhalen en bijzonderheden van de medicinale kracht van planten. Bij de wandeling kan gebruik worden gemaakt van het tentoonstellingsboekje dat tegen de geringe vergoeding van 2 euro aan de balie is te verkrijgen. Alvast thuis even voorproeven? Dat kan. Inmiddels zijn ruim 2000 bomen en planten van onze collectie zijn te vinden in de plantenvinder www.botanischetuinen.nl/planten/ In de tuin zijn de meeste bomen en struiken voorzien van een naambordje met een aantal kerngegevens. Vanwege de invloed van UV- licht laat de leesbaarheid soms te wensen over. Omdat er nogal veel werk vast zit, lukt het niet altijd om ze op tijd te vervangen. Excuus daarvoor.