het arboretum

Het tuinontwerp is van landschapsarchitect Anton van Rooijen. Het was zijn idee om de collectie naar geografisch herkomst in te delen. Zo tref je een Amerikaans, Europees en een Aziatisch deel, elk met een eigen stijl en in hoofdzaak bomen en planten uit die werelddelen. 

Arboretum Oudenbosch richt zich in haar collectiebeleid in hoofdzaak op Aesculus, de paardenkastanje, waarvan ruim zestig species in de tuin zijn verzameld. Daarnaast zijn er een kleine verzameling Viburnum, sneeuwbal, en Calycanthaceae, specerijstruikfamilie. In de tuin vind je verder een aantal inheemse en Europese bomen en struiken, een vaste plantenborder, een succulentenkas, enige orangerieplanten en een Pinetum. De Nederlandse Dendrologische Vereniging waardeerde deze tuin in 2018 met een vijf sterren award.

De tuin ligt in een beekdal, heeft een vijver en bansloot. De paterstuin, broedertuin, de grot en de heiligenbeelden zijn tastbare herinneringen aan de vroegere kloostertuin. Het entreegebouw is een rijksmonument uit 1890, gebouwd door Nico Molenaar, een leerling van de beroemde architect dr. Pierre Cuijpers. 

Arboretum Oudenbosch maakt deel uit van de Nederlandse Vereniging van Botanisch Tuinen, die nauw samenwerkt met de Stichting Nationale Plantencollectie.   

Het plannen van een bezoek is altijd mogelijk, zelfs buiten openingsuren, al dan niet met een gids. Benader ons via een E-mail (info@arboretumoudenbosch) en laat ons weten wat uw wensen zijn.