Welkom
Op deze site vindt u informatie (klik hierop in het hoofdmenu ter linkerzijde, witgedrukt) over de Botanische Tuin Arboretum Oudenbosch zoals de openingstijden, de bereikbaarheid, mogelijkheden met betrekking tot rondleidingen, lidmaatschap en sponsoring, etc.
(Een belangrijk voorbeeld alvast van onze bereikbaarheid: Het toegangsgebouw ligt op 6 minuten lopen van zowel het NS-station als de bushalten (lijn 211 en 311). Naast ons toegangsgebouw bevindt zich tevens een grote (gratis) parkeerplaats.
Natuurlijk is er ook een stuk informatie te vinden over de tuin (klik wederom in hoofdmenu ter linkerzijde) zelf waar u kunt lezen over haar ontstaansgeschiedenis.

Verder vinden er veel activiteiten plaats in de botanische tuin Arboretum Oudenbosch. U kunt hierover alles lezen, in de evenementenkalender (hoofdmenu), in de hierna volgende nieuwsbrief "Stuif-mail" en bij het "nieuws". Voorbeelden van evenementen zijn onder andere, de plantenbeurs, twee kindermiddagen, iedere zondag exposities in de theekoepel, een doorlopende expositie op de eerste verdieping van het toegangsgebouw en regelmatig op zondag een concert bij de grot.

Natuurlijk is een website niet compleet zonder een indruk te krijgen van de botanische tuin, vandaar dat er een korte rondleiding met foto's online te vinden is. Deze rondleiding (hoofdmenu) start met een plattegrond (hoofdmenu) van de tuin. Hierop wordt tevens de bereikbaarheid van het entreegebouw vanaf de hoofdstraat getoond. Mocht u nog andere attracties in Oudenbosch zoeken om een compleet dagvullend programma samen te kunnen stellen raden wij u aan ook bij de links te kijken. Hier krijgt u tevens een overzicht van andere arboreta.

Kort over onze naamgeving en organisatie
Ons arboretum is een botanische tuin, gespecialiseerd in het verzamelen en verzorgen van bomen en struiken met een wetenschappelijk, educatief, recreatief en economisch doel. Wij zijn een vrijwilligersorganisatie met werkgroepenstructuur (meer hierover zie beleidsplan bij "algemene informatie"). We bestaan inmiddels 30 jaar.

Ons entreegebouw. Dit rijksmonument was oorspronkelijk een kloosterbakkerij (bouwjaar 1890)

 

 

 

 

Nieuwsbrief
Wilt u zich aanmelden voor nieuwsbrief "Stuif-mail", vul dan hieronder uw naam en E-mailadres in. De nieuwsbrief verschijnt ieder kwartaal en zodra er een nieuwe gepubliceerd wordt, ontvangt u deze in uw mailbox.
Emailadres:
Inschrijven Uitschrijven
 
 

Privacy verklaring

Als abonnee van de nieuwsbrief "stuifmail" mag u er zeker van zijn dat uw e-mailadres aan niemand zal worden doorgegeven en dat u uw abonnement op deze nieuwsbrieven steeds zelf kan stopzetten. Wij zullen uw e-mailadres enkel gebruiken om u de stuifmail van het arboretum Oudenbosch toe te sturen.

 
     
  Nieuws  
 

Kom naar de tweede editie van Lichtkunstfestival LIFE! 

Lichtkunstfestival LIFE is een expositie van een aantal lichtkunstenaars in de buitenruimte. De lichtkunstprojecten zijn met elkaar verbonden middels een wandelroute door het prachtige Arboretum in Oudenbosch.

Voor een avond wordt de botanische tuin van het Arboretum Oudenbosch speciaal in het licht gezet tijdens een exclusieve avondopenstelling. 

De tweede editie van het lichtkunstfestival heeft als thema: In Europa. Tevens het thema van de Halderbergse Cultuurmaand die op dat moment nog in volle gang is.
Praktische informatie
Datum en tijd: 29 september 2018 van 19:30 tot 22:00 uur.
Locatie: Arboretum Oudenbosch. Achter 't postkantoor 1, Oudenbosch.
Parkeren: Gratis
Entree: 2,- euro kinderen t/m 12 jaar gratis!
Rolstoel toegankelijk 
Site Arboretum: www.arboretumoudenbosch.nl
Facebook: LIFE in het Arboretum / www.facebook.com/events/245958532770419/

     
     
 

STEM op ARBORETUM OUDENBOSCH!
Voor de Halderbergse cultuurprijs 2018

 
 

7 REDENEN om te stemmen op Arboretum Oudenbosch!

De vrijwilligers van Stichting Arboretum Oudenbosch:

 1. koesteren een traditie en cultuur van vrijwilligerswerk.
  De volwassen tuin en alles wat Arboretum Oudenbosch nu is, kwam vooral tot stand door de enthousiaste en belangeloze inzet van vrijwilligers gedurende de afgelopen 30 jaren;
 2. hoeden de groene parel onder het religieus erfgoed, te weten de kloostertuin door de broeders van St. Louis nagelaten, waarvan jaarlijks circa 12.000 bezoekers genieten;
 3. hebben een rijksmonument een nieuw leven gegeven.
  Met veel eigen inzet en middelen is de oude bakkerij van de broeders van St. Louis gerenoveerd en ingericht als entreegebouw;
 4. bieden een podium aan en een bijzondere inspiratiebron voor uitingen van kunst en cultuur, denk aan de exposities en workshops in de tuin, de theekoepel en de entreeruimte;
 5. bieden een plek om te leren van een verzameling van 3000 bomen en planten, door bijvoorbeeld het jaarthema, de rondleidingen, de kindermiddagen en het project ‘de tuin als lab’;
 6. dragen als ‘botanic guardian’ bij aan het behoud van biodiversiteit door o.a. het verzamelen en onderhouden van de collectie en bescherming van bedreigde en zeldzame soorten;
 7. zijn nu voor de derde maal genomineerd en met uw stem zou dit zo maar scheepsrecht kunnen worden.
  De tuin en al onze vroegere en huidige vrijwilligers verdienen het.

Een filmpje, gemaakt vanwege onze nominatie, is te bekijken via de volgende link https://youtu.be/BIXoaS8KU6c

Ga naar www.halderberge.nl en stem op Arboretum Oudenbosch!
Wellicht wilt u ook uw familie, vrienden en kennissen oproepen hetzelfde te doen!
Tot 1 oktober kan op elk IP -adres één stem worden uitgebracht.

Alvast mijn dank en graag tot ziens in de tuin of op zaterdag 6 oktober bij de prijsuitreiking in Fidei et Arti, aanvang 20.00 uur.

Namens het bestuur,

Johan van Oosterhout,
Voorzitter Stichting Arboretum Oudenbosch
Varkensmarkt 4, 4731JJ, Oudenbosch
06-15494671

 

 

 

 

 

 

 

 

 

hortus_bg_01_black_regular

     
  Woensdag 11 juli Kindermiddag  
 

Het thema van deze kindermiddag is “ Plant-en-Eter “. In de tuin zijn 15 opdrachten die met dit thema te maken hebben. Deelnemende kinderen mogen alle opdrachten doen, maar het is niet verplicht. Ze kunnen leren hoe planten groeien en zelf een zaaipotje maken en daarin iets zaaien. Er wordt voorgelezen, er zijn enkele spellen waarbij je je zintuigen moet gebruiken, er zijn bloemen om te proeven.  Je mag zelf voor klimplant spelen, en natuurlijk is er ook een knutselopdracht en nog  diverse andere opdrachten. Die worden alle begeleid door onze vrijwilligers. De wat oudere basisschoolkinderen kunnen alleen rondlopen, maar jonge kinderen hebben begeleiding nodig van een volwassene. We kunnen nog begeleiders gebruiken. Als u zelf of iemand anders weet die op woensdagmiddag gelegenheid heeft om ons te helpen, mail dan naar Mia Coppens coppens.m@outlook.com

PICKNICK. Voor liefhebbers is er een picknick vanaf 12.30 uur. Iedereen brengt zijn eigen eten mee, wij zorgen voor iets te drinken en fruit. Degenen die willen picknicken in de tuin, kunnen tussen 12.30 en 12.45 uur naar binnen. De opdrachten starten om 13.30 uur, na de picknick. Degenen die niet willen picknicken zijn van harte welkom vanaf 13.30 uur.

Kinderen kunnen starten tussen 13.30 en 15.00 uur. Vanaf 16.00 uur kunnen kinderen afmaken waar ze mee bezig zijn, en om 16.30 uur wordt de middag afgesloten. Deelname is 2,50 euro per kind en volwassene. Volwassenen met jaarkaart hebben gratis toegang, hun deelnemende kinderen betalen 2,50 euro. We zorgen dat er iets te drinken is.
Als het erg slecht weer is, passen we de opdrachten zoveel mogelijk aan. We adviseren om degelijke schoenen en praktische kleding aan te doen.
Het is handig om een (plastic) tas mee te brengen voor alle spulletjes die je mee naar huis gaat nemen.

Kindermiddag
     
  Zaterdag 31 maart 13u30 Opening seizoen 2018  
  Vanaf zaterdag 31 maart tot en met 31 oktober is de tuin open elke zondag (en feestdag) van 12.00-17.00 uur en elke dinsdag tot en met zaterdag van 13.30 – 16.30 uur.  
  Zondag 1 en maandag 2 april: Pasen  
 

Een speurtocht naar eieren en een tekenwedstrijd voor de kinderen.
De kinderen kunnen op beide Paasdagen zoeken naar eieren die zij vervolgens tekenen. Als je alle eieren getekend hebt, lever je tekening dan in aan de balie voor een beloning.

Ook is er een speurtocht naar kabouters in de tuin. De routebeschrijving is op de balie te verkrijgen.
 
Tentoonstelling Plant & Eter 
Dit jaar is er de bijzondere tentoonstelling Plant & Eter. Die laat de bezoeker kennis maken met de verhalen en bijzonderheden van de eetbare planten in de tuin. Eventueel kan je bij de wandeling gebruik maken van het tentoonstellingsboekje. Alvast thuis alvast even voorproeven? Dat kan op onze website of op www.botanischetuinen.nl.
 
Shantykoor De Markmakkers openen op Tweede Paasdag 14.00 uur het seizoen “Muziek in 't Groen“ 2018. 

Met Pasen en verder de hele maand april exposeert de schildersgroep Lady's Art haar oeuvre in het toegangsgebouw van het Arboretum Oudenbosch.


In het hele Paasweekeinde exposeert in de theekoepel
Hanneke Visser van “Verre Kunsten” met Keramiek en
Francois Jarlov met Sieraden en Siervoorwerpen van Hout.
 
     
  Woensdag 21 maart 2018: Jaarvergadering  
 

(download stukken door op de bruingemaakte woorden te klikken)

Aanvang 19.30 uur
Alle vrijwilligers, begunstigers en sponsoren worden voor deze jaarvergadering uitgenodigd.

Uitnodigingsbrief

 
 


Verslag van de uitgeoefende activiteiten:

Jaarverslag 2018

Financiële verantwoording:

Financiële  jaarverslag 2017

Jaarrekening 2017

 
 


Begrotingen:

Begroting 2018-2019

Toelichting begroting 2018-2019

 
     
     
  Kortingsbonnen  
 

Bezoekers van Arboretum Oudenbosch kunnen gebruik maken van de voordeelacties van de Postcode Loterij (Voordeelagenda 2017).
Van deze voordeelacties kan geen gebruik worden gemaakt bij het bezoeken van de tuin op basis van een geboekte rondleiding met gids.

 
     
  Workshops 2018  
  Workshops Bezinnen in het Groen  
 

 

 
  Workshops Fotografie

 

 

   
Informatie: http://www.eb-fotocursussen.nl  
Aanmelden:
Edwin Brosens, Lange Hei 9, 4714 RE, Sprundel,
Tel. 0165-388620, Mobiel 06-14127643, Email: edwin.brosens@gmail.com
     
  Vrijwilligers
 

Wilt u meer weten over de mogelijkheden om vrijwilliger te worden?
Download dan hier onze vrijwilligersbrochure (A4, MS-Word-formaat) waarin u een actueel overzicht vindt van al onze vacatures met achtergronden.

(Foto rechts: Vele handen maken licht werk. Eigen vrijwilligers werken samen met een vijftiental raadsleden (inclusief burgemeester Osterloh) van onze gemeente Halderberge om, onder andere, compost te verspreiden in de tuin op NL-DOET-dag van 20 maart 2010.)

     
  Aesculus artikelen (in kleur)

Recente artikelen uit nummer 39 t/m 57 zijn hier te openen / downloaden. Klik hiertoe op de bruingedrukte tekst.

Wilt u ieder half jaar de gedrukte Aesculus ontvangen (plus jaarkaart voor gratis toegang voor 2 personen), wordt dan begunstiger van het arboretum voor minimaal € 13,- per jaar. Uiteraard is een hogere bijdrage zeer welkom.

40 41
2007
42 43
2008
44 45
2009
46 47
2010
48 49
2011
50 51
2012

5253
2013

5455
2014
5657
2015

 
     
 

Bezoekadres (nieuw!)
Stichting Arboretum Oudenbosch
Achter 't Postkantoor 1 (voorheen: Markt 46)
4731 PM Oudenbosch

Postadres
Stichting Arboretum Oudenbosch
Postbus 127 
4730 AC Oudenbosch

Telefoon
Doorkiesnummer:
0165 – 31 71 71 + (1: Engelssprekenden, 2: openingstijden, 3: evenementen, 4: rondleidingen,
5: trouwreportages/communiefoto's, 6: sponsoring, 7: balie)

E-mail
info@arboretumoudenbosch.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Basiliek Oudenbosch
Uit in Oudenbosch
Bezoek Oudenbosch
Dagje Oudenbosch
Bezienswaardigheden in Oudenbosch
Bezienswaardigheden Oudenbosch
Botanische Tuin Oudenbosch